A PC-s játékoknak leáldozott

A Leáldtopik új otthona
Avatar
Botond

Hozzászólás #70491 2022.10.20. 20:29

Moby írta:Mondanám, hogy ne told fullba, de ezt csinálod kb két hete. Az 500W és a DLSS3.0 milyen relációban van azon a féltekén, ahol a fanboyságot mixelik az őrülettel? :D DLSS3.0 nemhivatalosan már futhat a 150W-os kártyán is. Sőt, a technológiához szükséges szilíciumra bár nincsenek mérések, de mivel ma már usb-n is elérhetőek némileg kisebb kapacitáson, olyan 20W-ra tippelem.
Hogy jön ide az 500W? :D
Ha már kreténség. Ez amit most előadsz, ezt én már láttam. Az volt a címe, hogy Boborján aki minden nyelven beszél. És a Nagy Natália kérdezte, hogy angolul beszél? Mondta Boborján, hogy igen, franciául, válasz igen, stb, stb. Majd kérdezte, hogy sprechen sie deutsch? Mire kérdezte Boborján, hogy mi? Erre kérdezte magyarul, hogy hát németül beszél e, mire Boborján rávágta, hogy persze.
Na mindegy, eddig csak olyan féltekéről linkeltél dlss3.0 képes kártyát amik 500 wattosak voltak, de linkeljed akkor a 20-150wattosakat, megvesszük sorban mind, bármelyik féltekén is vannak! Ugyanitt féláron időutazás, tér hajlítás és fénysebesség feletti közlekedés van ajándékba a 500 watt alatti dlss3.0át tudó kártyákhoz!
Avatar
Micsu

Hozzászólás #70492 2022.10.20. 20:35

Botond írta:Mondom, ha harminc éve jött volna a dlss, akkor megragadtunk volna az octopath traveller grafikai szintjén, mert a több képpont csak élsimításra lenne felhasználva. Miénk lenne a legszebb, letisztultabb 16 bites grafika, a lehető legkevesebb számítással.
Ezt fejlődésnek beállítani, szemben azzal ahova eljutottunk valójában, hát jó.
Végülis utána amikor bedobod, hogy nem csak fejlődés, hanem spórolás is az energiával, mert csak 500 wattot eszik, az egy ezzel összemérhető komolyságú állítás.
a dlss mar itt van par eve de nem latom h megragadt volna a grafika egy szinten :fejvakaras:
Avatar
Botond

Hozzászólás #70493 2022.10.20. 20:45

Moby írta:Vagy inkább kérdezek máshogy: ha 4090 bekapja a 450W TDPjét DLSS3.0 nélkül is, majd errre közel rádupláz fps-ben a frame generator, akkor az vajon mennyi energiát eszik? Szal erről így mi az elképzelés? Mit dob a matek? :D
Azt mondtad a YouTube megy a vizesgépen. Ott vannak a df videók. Szerencsétlen hülyék mondjuk nem screenshoton mutogatják a mozgás közbeni különbséget, de ha ettől eltekintünk akkor is érthetően elmondják a videóban mi meg hogy. Még Boborján is értette, hogy 4K like imidzsnek hívja azt amit a dlss kiköp. Olyasmi, de nem az. Spórolnak a számolással ahogy mondod. De nincs ingyen ebéd. Ami számolást megspórol az nem lesz kiszámolva.
Egyszerűen bedugtad a fejed a vídia seggébe, és következetesen minden mondatból a kedvenc részed jegyzed csak meg.
Abból, hogy elérhető a natívval egyező képminőség minimálisan több frémmel, azt hogy ez olyan mint a natív4k. Abból meg hogy ha rommábutítod a képminőséget akkor ott a több frém abból meg azt, hogy ott a több frém.
És a kettőt kombinálva ilyen agyhalott kérdések jönnek, mint ez.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70494 2022.10.20. 20:47

Micsu írta:a dlss mar itt van par eve de nem latom h megragadt volna a grafika egy szinten :fejvakaras:
Moby megmondta, hogy nincs itt, tegnap jött, előtte sose volt, ezért se tudott hatással lenni a gotham fejlesztésére.
Figyeljél már, engem akarsz hülyének beállítani, Mobynak akarsz helyeselni, akkor olyanokat írjál már ami az ő baromságait támasztja meg! :banplz:
Avatar
Moby

Hozzászólás #70495 2022.10.20. 20:49

Botond írta:Ha már kreténség. Ez amit most előadsz, ezt én már láttam. Az volt a címe, hogy Boborján aki minden nyelven beszél. És a Nagy Natália kérdezte, hogy angolul beszél? Mondta Boborján, hogy igen, franciául, válasz igen, stb, stb. Majd kérdezte, hogy sprechen sie deutsch? Mire kérdezte Boborján, hogy mi? Erre kérdezte magyarul, hogy hát németül beszél e, mire Boborján rávágta, hogy persze.
Na mindegy, eddig csak olyan féltekéről linkeltél dlss3.0 képes kártyát amik 500 wattosak voltak, de linkeljed akkor a 20-150wattosakat, megvesszük sorban mind, bármelyik féltekén is vannak! Ugyanitt féláron időutazás, tér hajlítás és fénysebesség feletti közlekedés van ajándékba a 500 watt alatti dlss3.0át tudó kártyákhoz!

pedig ez nem bonyolult ám! A 4090-ben van tizenakárhányezernemtudomennyi shader unit. Na azok zabálják meg azt a 450 wattnyi 500 wattot. De a DLSS3 nem azokon fut ám le! Mitöbb! Azoktól függetlenül is tud futni! Sőt, más bemenő adattal is tud dolgozni kicsit máshogy, de például tud videót is fps duplázni!Tisztára medzsik! :)
Mondok mást: szerintem ilyenje az intelnek is gecigyorsan lesz a videokártyáin, mer ők amúgy szintén eléggé nyomják az ai-t.
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70496 2022.10.20. 20:55

Botond írta:Mondom, ha harminc éve jött volna a dlss, akkor megragadtunk volna az octopath traveller grafikai szintjén, mert a több képpont csak élsimításra lenne felhasználva. Miénk lenne a legszebb, letisztultabb 16 bites grafika, a lehető legkevesebb számítással.
Ezt fejlődésnek beállítani, szemben azzal ahova eljutottunk valójában, hát jó.
Végülis utána amikor bedobod, hogy nem csak fejlődés, hanem spórolás is az energiával, mert csak 500 wattot eszik, az egy ezzel összemérhető komolyságú állítás.
Normal mapek mióta is vannak? Aztán nyilván azóta is minden úgy néz ki, mint az első xboxon. :lama:
phpBB [media]
Avatar
Moby

Hozzászólás #70497 2022.10.20. 20:58

Sőt még ettől is továbbmegyek: ilyen dlss3 gyorsítókártyát lehetne külön is csinálni, ami bármilyen vga-val együtt tudna működni egy megfelelö API-n keresztül. Nyilván nem lesz, de technikailag lehetne.
Avatar
Zóanagyvarázsló

Hozzászólás #70498 2022.10.20. 21:44

Moby írta:Sőt még ettől is továbbmegyek: ilyen dlss3 gyorsítókártyát lehetne külön is csinálni, ami bármilyen vga-val együtt tudna működni egy megfelelö API-n keresztül. Nyilván nem lesz, de technikailag lehetne.
Én olyan kártyát szeretnék, mely mindenre bekommentel egy Botondot :banplz:
Avatar
Zóanagyvarázsló

Hozzászólás #70499 2022.10.20. 21:45

Moby írta:Úristen a yakuza...na ha ez lenne ami megmenti a géimget, akkor boldogam baszom a sarokba az egészet :D A többit nem ismerem.

/bár tonképp ez már megtörtént. Sőt odáig jutott, hogy tegnap este a szabad egy órámból még arra is szívesebben áldoztam géming helyett, hogy szarvasmarhák patkolását nézzem inkább a The Hoof GP csatornán, mert ezt dobtam fel a YT. És tök érdekes volt :D
Egymilliomodik játékként említettem, ahogy PS2-re is kijött, de akkor nem volt gémingundorod. Meg ugye mechanikalaiag is más már.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70500 2022.10.20. 22:34

benőmenő írta:Normal mapek mióta is vannak? Aztán nyilván azóta is minden úgy néz ki, mint az első xboxon. :lama:
[vdeo]
Benő, te kezdetektől fogva négy lépéssel vagy lemaradva.
Odáig próbálj meg felzárkózni fejben, hogy vannak ezek a metodikák, amiknek a megismerésére elbasztál egy csomó időt, és amikor ezeket mind bepötyögte vki egy programba, ami sok képlet, akkor azt a GPU, mint egy hw-es fordító átfordítja egy végeredményre, ami annyi lesz, hogy az adott kijelzőn az egyes pixelek milyen szín értékeket vegyenek fel. Hívjuk ezt képnek. Szóval megvan a kép, az egyszerűség kedvéért, egy szép kézműves, mindenféle AI beavatkozás nélküli natív FHD kép, ahogy azt az Úr a 6. napon megálmodta, mielőtt a hetediken megpihent volna.
Ez a szín információ elmegy a hdmi vagy dp kábelen keresztül a kijelzőig, aki meg kiolvassa a jelből, hogy neki melyik pixelt milyen színnel kell kivilágítania, és tadam, ott az eredmény.
Kivéve, hogy az egyes szám nem indokolt, merthogy többféle eredmény lehet, a kijelzőtől függően. Ez a szép kézműves FHD kép totál máshogy fog kinézni egy 4k kijelzőn és egy FHD kijelzőn. És itt jön be az amit a múltkor én a DF videón linkeltem be, te meg azzal a cukimuki kis ábrával, hogy ugye 1 pixel 1 szín, szóval a szemet úgy lehet optikailag becsapni, ha köztes szín értékek vannak, és attól tűnik simának az él, és nem receficének, még akkor is, ha amúgy a pixelrács a képernyőn az tökre szögletes cucc.
Na és ettől tér el ugyanaz a kép egy FHD tv-n és egy 4K tv-n ugyanannál a játéknál, mert miután belemegy a jel jól a hdmi-be, még utána is van rajta változtatás, attól függően hova érkezik. A TV esetén AI-nak hívja ezt a jónép, főleg a cégek, pedig ugye ez csak egy sima osztás. jön 1 pixelnyi színadat egy 2*2es pixelrácsra, mert ugye a küldött jel FHD, a megjelenítő felület meg 4k, és akkor az AI ennyit csinál, hogy a 2*2es rács szélső színeinek az értékeit összehasonlítja minden irányba a szomszédos 2*2es ráccsal, és ha eltér kiátlagolja és azt az értéket jeleníti meg. Kivonás, ha az érték nem nulla, akkor osztás, ha 0, akkor az marad ami jött. Három soros programkód, közismert nevén AI.
Ez mondjuk egy X360, vagy x1 játék esetén kurvalátványos különbség, mert ott ugye pont mindig az AA-val spóroltak, és ez meg ugye pont azt a hatást hozza.
És ez kurvafüggetlen attól, hogy amúgy maga az alapszínérték, a hdmi nem kijelző felöli végén hogyan jött össze. Mindegyik engine, megoldás, programozási trükk esetén ugyanez van. Kap a TV 1920*1080 darab színértéket a gridre, ha FHD a kijelző, akkor így meg is jeleníti, ha meg 4k, akkor jön a 3 soros program, izé, AI, kivon és oszt és azt jeleníti meg.
Szóval te már itt elvesztél, mert még mindig azon rugózol ebben a videóban is, hogy az eredeti 1920*1080 hogyan jön össze. Mondom, kurvamindegy az alap kiindulási pont szempontjából, hogy akkor mi is az AI.

Na most a dlss az ehhez képest két dolgot csinál.
Az 1.0 és a 2.0 az simán behozta ezt a trükköt a hdmi másik végére, és már a gpu elvégzi ezeket a számításokat és az AI hirtelen átkerült a gpu-ba. Itt még mindig kurvamindegy, hogy a megAIzás előtt hogyan áll össze a kép. A végeredmény szempontjából nyilván nem, de az eljárás szempontjából igen. Valahogy, vmi csiribicsirbú után összeáll 1920*1080 színérték, és ahelyett, hogy belemenne a hdmi-be, a GPU még ráAIzik egyet, és utána megy a hdmi-be. Funfact, hogy a hdmi másik végén a TV, ettől még ugyanúgy viselkedik, mintha nem lenne dlss, szóval az AIval élsimított képbe simán beleképsimít, ha tud, szóval még mindig ugyanott vagyunk, hogy amúgy a szemünk által befogadott élmény nem csak a GPU által renderelt képtől függ.
A 3.0 dlss meg abban lépett tovább, hogy bejött ez a motion vector. Ami ugye azért überfasza, mert állóképeket hoz létre a GPU, szóval a mozgás mint olyan egy illúzió eleve, egy állóképen a mozgás vektora az eléggé elvont dolog. Na szóval itt annyi a plusz, hogy mikor létrehozza az alapképet, és megvan az 1920*1080 színérték, akkor nem csak annyit csinál, hogy minden pixel színértékét egy 2*2es rácshoz rendeli és a szomszédos 2*2es rácsokat egymáshoz átlagolja, hanem mindezt időben egymás után következő képekkel is megteszi. Kiszámol 2 db egymás után következő 1920*1080 színértéket, vagy ha jobban tetszik képet, és nem rakja így be a hdmibe, hanem fogja, meg AI-za a "hagyományos", a tv és dlss1.0 meg 2.0 által alkalmazott módon, majd fogja és összehasonlítja az immár 3840*2160es két képet pixelenként, és minden esetben kiszámolja, hogy a két képen azonos helyen levő pixelek színértékének mi az átlaga, így lesz 3840*2160 kiátlagolt száma (azaz színértéke), úgy, hogy még a helyét is tudja, hiszen az ugyanaz, mint a két kiátlagolt számé volt, és tadam, ez a köztes kép.
És ez azért működik jól, amit az AA is jól működik, ugyanaz az elmélet mögötte a szem részére létrehozott illúzió szempontjából.
És ha végre azonos lenne a megértésünk, hogy ez hogyan működik, és hogy ez az utólagos AI-zás miért független attól, hogy amúgy az eredeti 1920*1080 színérték kiszámolása milyen képalkotási módszerrel jött létre, akkor tudnánk végre arról eszmét cserélni, hogy ennek mi a buktatója.
Nyilván azt is figyelembe véve, hogy a fenti eszmefuttatás csomó mindent elnagyol, egyszerűsít, de hát így is wall of text, szóval igyekeztem a főbb pontokra fókuszálni, hátha Micsut leszámítva a többieknek érthető lesz, bár az eddigiek alapján kétlem.

De most élek a feltételezéssel, hogy felfogtad, hogy bár az 1920*1080 képpont létrehozása szempontjából valóban nem mindegy, hogy hogyan állnak elő a színértékek, de ez az egész dlss-di egy független ráépülő folyamat. Ezért is tud pl külön, dedikált tranzisztorokat kapni, mert a cudák számolnak egy 1920*1080as szín hálót, színértékkel és elrendezéssel, kész, végeztek, továbbadják az AI magoknak, hogy dolgozzanak vele. Ahogy enélkül a beépített AI nélkül is végeznek a cudák mondjuk egy radeonon, és a HDMIn adják tovább a tv-ben levő külön magoknak, hogy dolgozzanak vele. Mikor továbbadták a cudák, akkor tudják már a következő képet számolni, amíg az AI mag meg AIzik az előzővel.

És a buktató. Fogsz egy játékot, ami még a 4k hajnalán jött létre, mondjuk anno 1404. Elindítod, FHD, építed a mütyiri házakat meg amit kell. Bezoomolsz maxra és az ablaka a háznak csak egy üvegfelület, jó felbontás váltás 4k-ra, és az ablakban megjelenik az üvegfelületben egy kereszt, vagyis az egy üvegtáblás ablak 4 üvegtáblás lett. Nemtudom valóban így van e, csak elméleti példának hoztam fel, mint a 20 wattos dlss3 képes kártyát, ami amúgy 0 wattot fogyaszt, ha jobban belegondolunk, mert ugye a 4090esnél a 450ből 450et esznek a cudák, akkor az AIre nulla jut.
Szóval tegyük fel így van, ez a különbség a 4k és a FHD textúra között. A dlss3.0 a FHDban egy üvegtáblából álló ablak minden megrajzolt élét elsimítja olyanra, hogy magadhoz nyúlsz. Erre írtam anno, hogy a 720p-s x360as AC4 esetén is kibaszott szép, szemet simogató látvány volt, mert sehol egy recefice (30 fps-től most tekintsünk el), és a színek meg a minden gyönyörű volt, de ugyanezt tudom majd elmondani a forza motorsport5ről is, hogy egyszerűen ezzel a plusz élsimítással a mai napig jóleső látvány brümmögni vele (és 60 fps is...), de ez nem jelenti azt, hogy az FM6-7 ne lenne még ezerszer szebb, nem azért mert simábbak az élek, az ugye nem lehetséges, hanem mert több a detail.
Az ablakokra visszatérve, a FHD képet megAizva még attól az ablak egy felület marad, a 4es tagolás nem áll elő a semmiből. És mivel közben felnégyszerezted pixel szempontból a képet, hát ez pont olyan lesz, mint az FM5. Szép, sima, kerek minden, de akkor is szemcsés, darabos. Felnagyítod az elnagyolást, mert ugyan ez az egy üvegfelület az ablak 1920*1080 pixelen igényes, de négyszer annyin már elnagyoltnak hat, akkor is, ha nem recés az ablak széle, mert überprofi az AA a dlss miatt, vagy mert a tv a saját AIjával kisimította.
És amikor összehasonlítgatja Dani meg Moby screenshoton, hogy na melyik a natív, meg melyik dlss, akkor az azért tudja közel ugyanazt adni, mert létezik a 4k textúra. De ugye most éppen a vidia bíztat, hogy elég lesz egy sima FHD textúra, aztán a többit megoldja az élsimítás AI. És ha elterjed ez a dlss3.0 akkor onnan egy lépés, hogy miafasznak szenvedjünk egyáltalán a 4k textúrával, amikor azt valójában sose fogja senki se látni, mindenki úgyis dlss3.0val nyomja a semmiből, plusz watt fogyasztás nélkül, csak úgy előálló frémeket, és paff, ami 6-10 éve előrelépés volt, hogy a 4x annyi pixel teret ad a több részlet kirajzolásának az bamm, már el is veszett a múlt ködébe.
Ezt próbálom Mobynak is elmagyarázni, sikertelenül.
De legalább azt megtudtam, hogy csak a cuda vesz fel áramot, a többi rész a 4090esnek nem. Ma se hiába keltem fel.

Boldog cloud napot mindenkinek!
Avatar
Moby

Hozzászólás #70501 2022.10.20. 22:48

Á elképesztő, ahogy ez a patkányos2 kinéz. Én nem tudom láttam-e ettől szebb játékot. Ez nem azért zabál fel bármit, mert 4090, meg DLSS, hanem azért, mert amit kipakol a képernyőre. A karakterek szarocskák, de a környezet...atyaég!
Castle82

Hozzászólás #70502 2022.10.20. 23:03

Botond el kellene engedned ezt az egész 4090, dlss meg pc témát mert látványosan gőzöd közöd fingod nincs az egészről csak lassan hetek óta megy a bullshitcunami a témában. Ott a switch élvezd a jóesetben 720p-t és a fasza stuffokat kézben, a többit tartsd inkább magadban. A fő probléma változatlanul az hogy míg fröcsögöd a hülyeségeket a 4090-ről addig perpill a legjobb enegiahatékonysággal rendelkező VGA a piacon, a DLSS pedig csak annyira jó hogy te változatlanul nem tudnád megmondani a ha egymás mellé tenne az ember pár képet vagy videót hogy melyik a Quality DLSS off és melyik az ON, nem véletlenül. A többi mind csak mellérizsa szóval engedd el...


Moby: szintén, és egyelőre jól fut a 3080-on Quality dlss-el döbbenet látvánnyal még a karaktereket is ideértve ultra/high játékkal 4k-n.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70503 2022.10.20. 23:12

Castle82 írta:Botond el kellene engedned ezt az egész 4090, dlss meg pc témát mert látványosan gőzöd közöd fingod nincs az egészről csak lassan hetek óta megy a bullshitcunami a témában. Ott a switch élvezd a jóesetben 720p-t és a fasza stuffokat kézben, a többit tartsd inkább magadban. A fő probléma változatlanul az hogy míg fröcsögöd a hülyeségeket a 4090-ről addig perpill a legjobb enegiahatékonysággal rendelkező VGA a piacon, a DLSS pedig csak annyira jó hogy te változatlanul nem tudnád megmondani a ha egymás mellé tenne az ember pár képet vagy videót hogy melyik a Quality DLSS off és melyik az ON, nem véletlenül. A többi mind csak mellérizsa szóval engedd el...


Moby: szintén, és egyelőre jól fut a 3080-on Quality dlss-el döbbenet látvánnyal még a karaktereket is ideértve ultra/high játékkal 4k-n.
Ultrán, 70%-os RSR-el elfutosgál ~60-on, nem bánt, a freesync megoldja a többit. Nvidián jobban fut ez tény, NV szponzorált játék, csupa NV eszközzel készítve, de nem kéne magyarázkodia akkor sem, ha nem így lenne. A sony szokott ilyen minőséget lerakni, és ha végre csinálnának valamit erre a genre az biztos nézne is ki így, de a faszukat verik azok is. Mindegy. Egy biztos: jobban rángatja a gépet, mint bármelyik tesztprogram eddig. 40 fokig fűti a vizem, és ilyen 55 fokba is belever a gpu. Ilyet még nem láttam, mióta ez a hűtés van, pedig cibáltam már mindennel. Ki van taposva a szilíciumból a szar is, meg legalább most látok valami profitot a hűtésre elvert valag pénz meg munkából :D Ja, meg állítólag bugos mint a kurvaélet. Eddig nem láttam, de sok helyen írják, biztos nem alaptalanul. Szerintem még végig is nyomom. Ma egészen jól esett egy kicsit futkosni vele. Nekem bejött az első is, mégha játékot csak nyomokban tartalmaz is.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70504 2022.10.20. 23:27

Ja igen, itt sokan nem vagytok képben a vizes rendszerekkel: a 40 fokos víz, az nem ilyen nagyzolás, hogy úristen mennyire hűvös a gép..a 40 fokos víz nem kevés. Nem is extrém sok, de azt tudni kell, hogy a vizes rendszerben a víz hőfoka a úristen, és a plafon az 60 fok. De az olyan plafon, hogy 60 fokon már olvadnak a tömítések, beszarik a pumpa, stb. Minden komponens max 60 fokra van tervezve. Szal a 60 fok az, ahol lekapcsolni kell. És ugye az egész leginkább a környezet hőmérsékletétől függ, a levegő hőmérsékletétől, ami hűti a rendszert. És erre vannak ilyen csartok, hogy a mekkora borda milyen fordulaton tudja a környezthez képest delta 10 fokon tartani a hány wattokat. És azok ilyen gecilapos grafikonok, szóval a világba kell elmenni a ventikkel, ha plusz 100 wattod van, vagy ha melegszik a környezet. És most nincs meleg. Eléggé nincs meleg. Szóval ezt illik megtervezgetni, kiszámolgatni, ilyesmi.
Naszal az a 40 fok mindent figyelembe véve nem kevés. Nem jó, de nem is tragikus. :) Nincs alultervezve a rendszerem, de láthatóan ésszel lehetne ebbe is további plusz wattokat beletuszkolni. Vagy további radiátorok kellenének, de ebbe a buildbe nincs hova.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70505 2022.10.20. 23:30

Mutatok egy ilyet, ez konkrétan az EK radiátorai méretek/hűtéskapacitás összefüggésében. A 10K az 10 Kelvin, lehetne 10 Celsius is, ugyanaz. Az én rendszeremben egy PE360 és egy SE360 van, viszont kvázi szendvicsben, az egyik valamennyire fűti a másikat.
Kép
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70506 2022.10.21. 00:53

Botond ezek a példák Mobytól és tőlem arról szóltak, hogy eddig is az "elég jó" meg a "majdnem úgy néz ki, mintha" volt a csapásirány, ha elég számítást lehetett vele spórolni.
A 360-as idők óta annyi változott, hogy a natívan kiszámolt pixelek száma is alsóhangon 4x annyi, plusz tudunk viszonylag normálisan élsimítani deferred renderben is mindent. Ezért lehet elég jó 4k-ra a dlss/fsr. De megjegyzem egy 55"-ös tv-n 2 méterről egy mezítlábas checkerboard sem vállalhatatlan.
Egyébként tényleg le vagyok maradva, mert tudtommal a temporal upscale is figyelembe veszi a motion vektorokat.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70507 2022.10.21. 08:23

benőmenő írta:Botond ezek a példák Mobytól és tőlem arról szóltak, hogy eddig is az "elég jó" meg a "majdnem úgy néz ki, mintha" volt a csapásirány, ha elég számítást lehetett vele spórolni.
A 360-as idők óta annyi változott, hogy a natívan kiszámolt pixelek száma is alsóhangon 4x annyi, plusz tudunk viszonylag normálisan élsimítani deferred renderben is mindent. Ezért lehet elég jó 4k-ra a dlss/fsr. De megjegyzem egy 55"-ös tv-n 2 méterről egy mezítlábas checkerboard sem vállalhatatlan.
Egyébként tényleg le vagyok maradva, mert tudtommal a temporal upscale is figyelembe veszi a motion vektorokat.
Nem mondtam sehol, hogy vállalhatatlan, sőt kifejezetten mondani is szoktam, akár kevesebbre is hogy elég jó, ezekben egyetértek. Amíg konzol lesz, meg lowbie kártya addig ezekre szükség lesz.
Amiben nem értek egyet, hogy az elég jó legyen az új csúcs, és ami kiakaszt az abszolútértékek relativizálása, de lapozzunk.
Avatar
arty

Hozzászólás #70508 2022.10.21. 13:23

Castle82 írta:Annyira szar irány hogy performance/watt kérdésben gyakorlatilag jelenleg a legjobb kártya a piacon, és míg lehúzod a fogyasztását "csak" az amd csúcskártyájának szintjére akkor is agyba főbe veri azt kvázi kétszer. :idiota:

Gyakorlatilag alsóhangon 30%-al jobb még alap fogyasztáson is bármelyik AMD kártyánál az energiahatékonysága. Jó szar irány. :taps:
szóval akkor mostantól frémperwattal mosdatunk mindent és mindenkit ?
ha az sok, akkor a pistikéknél nem zabál majd be EZRET* a 13900+4090? vagy megbocsájtjuk, mert "legalább 108 frém" ?

*héccázat, általában majd, gondolom
Avatar
Micsu

Hozzászólás #70509 2022.10.21. 13:25

arty írta:szóval akkor mostantól frémperwattal mosdatunk mindent és mindenkit ?
ha az sok, akkor a pistikéknél nem zabál majd be EZRET* a 13900+4090? vagy megbocsájtjuk, mert "legalább 108 frém" ?

*héccázat, általában majd, gondolom
Nem szanalmasabb mint a ft/ora ha mar itt tartnuk :whatever:
Avatar
arty

Hozzászólás #70510 2022.10.21. 13:49

Micsu írta:Nem szanalmasabb mint a ft/ora ha mar itt tartnuk :whatever:
igen, az is hasonlóan ojjektiv mértékegység. viszont azzal csak magad alatt vágod a fát, te őrülsz bele ;)
ez meg mindenki HÉCCÁZÁT eszi... amire 2020-ban azt mondtam volna: naés? (sőt, ha nincs rezsicsökkentés, akkor pláne: ha kitudja/akarja fizetni, tőlemaztán....)

de ma, ebben a moslék diktatúrában, ahol a HÉCCÁZ sokaknak talán a fagyhalált jelenti, erre hogyan mondjam h "de a frémperwatt!4" ?
mármint ízlésesen...?
amikor a büdzséből a HÉCCÁZWATTOSOKAT támogatjuk, nehogy 100 alá essen a frém, mások kárára.... sírok, tehetetlenül :(

13900, gpu nélküli pécéfogyasztás:
500wintelfos.jpg

és játék alatt nem eszik ennyit, TÉNY... de baszki, ez MI?! ez a híres PIACVEZETŐ INNOVÁCIÓJA™ ??? :(
már a 7xxx se tetszett, amekkorát nőtt 5xxx után, de EZ!?
Avatar
Moby

Hozzászólás #70511 2022.10.21. 15:03

Van már a patkányoskettőhöz FSR2.1 mod! Kipróbáltam működik szépen, a minősége fasza, és így már a teljesítmény is fasza qualityn is!
Avatar
Moby

Hozzászólás #70512 2022.10.21. 15:27

Ultimate-en, 70%-on az ilyen egész város látképénél ilyen ötvenecske volt a frém. FSR2.1-el, kvalitéten viszi faszán, és nincs is kicsutkázva a vas. Nájsz! :eljen:
Kép
Avatar
arty

Hozzászólás #70513 2022.10.21. 15:36

Ubi idén meglépte a tutit! A hihetetlen gépigényű just dance szériát nem készítik el többé prevgenre, ahol egyébként az értelmezhető változatok voltak játszhatóak...
A 2023 csak ps5re, xboxs/xre és.... switchre jön ki. Nem tudom felfogni, hogyan voltak képesek ezt az elképesztő grafikáju csodát megmozgatni a kis kézigépen, de sikerült.

PS4-en, ahol van kamera és/vagy move kontroller támogatás - NEM.
Xbone-n, ahol van kinect - NEM.

Gyakorlatilag csak a 3 legalja változat lesz mostantól elérhető: csapkodd a telefonoddal a levegőt, ebből az AI megmondja, hogy jól táncolsz-e.
Az is reális, ahogy a nyócéveseknek odadód a millás ifont, hátha jó móka kerekedik belőle.

Végül, hogy kedvenc franciáink sót is szórjanak a nyílt sebbe: NEM LESZ LEMEZES VÁLTOZAT.
A tokos, fizikai kiadás csupán egy letöltőkódot tartalmaz majd. Igen, switchen is.

az internet reakciója:
ps és bón tulajok: kurva anyád ubi
switch tulajok: eddig is a joykonokkal hadonásztunk és tökéletes volt, szóval nincs semmi gond, vegyen mindenki szvicset
én: kurva anyád ubi és agyhalott szvicstulajok

Putyin!!! LŐJJ MÁR BAZMEG !!!! :(
Avatar
Moby

Hozzászólás #70515 2022.10.22. 11:18

Dani, a játékaimos vip befizetéseket automata élesíti, vagy Te kiskezeddel?
Avatar
DanielT

Hozzászólás #70516 2022.10.22. 16:41

Moby írta:Dani, a játékaimos vip befizetéseket automata élesíti, vagy Te kiskezeddel?
Én, egyenesen a Los Angeles feletti Apple Valley - ben található Motel 6 - ből. Na EZ az igazán VIP tagság! Ebben a klubban egyedül leszel örökre. :fogmosas:
Avatar
Micsu

Hozzászólás #70517 2022.10.22. 16:45

DanielT írta:Én, egyenesen a Los Angeles feletti Apple Valley - ben található Motel 6 - ből. Na EZ az igazán VIP tagság! Ebben a klubban egyedül leszel örökre. :fogmosas:
Apple Valley :bee1: , majd szolj ha a Grand Canyonnal leszel enyemet majd akkor elesitjuk :idiota:
Avatar
DanielT

Hozzászólás #70518 2022.10.22. 16:52

Micsu írta:Apple Valley :bee1: , majd szolj ha a Grand Canyonnal leszel enyemet majd akkor elesitjuk :idiota:
2 nap múlva, de net alig van szóval ha sürgős bizniszed van, akkor necces lesz! :idiota:
Avatar
Moby

Hozzászólás #70519 2022.10.22. 17:17

DanielT írta:Én, egyenesen a Los Angeles feletti Apple Valley - ben található Motel 6 - ből. Na EZ az igazán VIP tagság! Ebben a klubban egyedül leszel örökre. :fogmosas:
Köszi! Inkább lennék vip tagja annak a klubnak, amelyik az apple valley-i motelből posztol :vigyor: Sajnos az viszont nem megy kétezerből :idiota:
Avatar
Botond

Hozzászólás #70520 2022.10.22. 18:04

Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet, hogy ha hazajön pénteken az ember tinilánya kicsit náthásan, se láz, se semmi, és az 11re átfordul vakbél gyanús tünetekbe, permanens hányással kísérve, akkor mi a szintidő, ajtón fél12kor kilépve mikor kerül ügyeletes gyerekorvoshoz (12:00, a harminc percből minimum 28 volt az utazás), ügyeletes sebészhez (12:30, a harminc percből itt is kb 28 volt az utazás), ultrahangra (12:35) és műtőbe, altatással (12:40), hogy a megcsavarodott petefészkét visszacsavarják (mégse vakbél gyulladás volt).
3ra már kint is volt a műtőből, délután fél hatra haza is értünk.
Közben a 36 órás etapba nekem még bő két óra alvás is lazán belefért. Összesen.
Na mindegy, szóval amit láttam a magyar egészségügyből az ismét tíz pontos volt, ritkán látni ennyi kedves, jól felkészült és segítőkész embert egyszerre.
/szerk: mármint nekem péntek reggel 6kor indult a nap, azóta mostanáig összejött összesen két óra alvás.
Avatar
DanielT

Hozzászólás #70521 2022.10.22. 18:16

Botond írta:Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet, hogy ha hazajön pénteken az ember tinilánya kicsit náthásan, se láz, se semmi, és az 11re átfordul vakbél gyanús tünetekbe, permanens hányással kísérve, akkor mi a szintidő, ajtón fél12kor kilépve mikor kerül ügyeletes gyerekorvoshoz (12:00, a harminc percből minimum 28 volt az utazás), ügyeletes sebészhez (12:30, a harminc percből itt is kb 28 volt az utazás), ultrahangra (12:35) és műtőbe, altatással (12:40), hogy a megcsavarodott petefészkét visszacsavarják (mégse vakbél gyulladás volt).
3ra már kint is volt a műtőből, délután fél hatra haza is értünk.
Közben a 36 órás etapba nekem még bő két óra alvás is lazán belefért. Összesen.
Na mindegy, szóval amit láttam a magyar egészségügyből az ismét tíz pontos volt, ritkán látni ennyi kedves, jól felkészült és segítőkész embert egyszerre.
/szerk: mármint nekem péntek reggel 6kor indult a nap, azóta mostanáig összejött összesen két óra alvás.
Azt a rohadt, hát meredek szitu, már az olvasása szétstresszelt. Jobbulást neki, mondjad meg, hogy az usából kívánják! :puszis:
Avatar
Moby

Hozzászólás #70522 2022.10.22. 18:33

Botond írta:Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet, hogy ha hazajön pénteken az ember tinilánya kicsit náthásan, se láz, se semmi, és az 11re átfordul vakbél gyanús tünetekbe, permanens hányással kísérve, akkor mi a szintidő, ajtón fél12kor kilépve mikor kerül ügyeletes gyerekorvoshoz (12:00, a harminc percből minimum 28 volt az utazás), ügyeletes sebészhez (12:30, a harminc percből itt is kb 28 volt az utazás), ultrahangra (12:35) és műtőbe, altatással (12:40), hogy a megcsavarodott petefészkét visszacsavarják (mégse vakbél gyulladás volt).
3ra már kint is volt a műtőből, délután fél hatra haza is értünk.
Közben a 36 órás etapba nekem még bő két óra alvás is lazán belefért. Összesen.
Na mindegy, szóval amit láttam a magyar egészségügyből az ismét tíz pontos volt, ritkán látni ennyi kedves, jól felkészült és segítőkész embert egyszerre.
/szerk: mármint nekem péntek reggel 6kor indult a nap, azóta mostanáig összejött összesen két óra alvás.
Az kemény! Jobbulást neki!
Avatar
Greyfox

Hozzászólás #70523 2022.10.22. 19:57

Botond írta:Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet,

Ubasszus, jobbulast!
Én kb. 3 eve edesanyamat vittem kb reggel 6-ra ugyanezekkel a tünetekkel ő este 10-re került a műtőbe, de szerencsére minden jól sikerült.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70524 2022.10.22. 20:15

Köszi!
Csak azért szerettem volna ezt leírni, mert annyi rosszat olvasni az egészségügyről, hogy szerettem volna megosztani, hogy a skála másik vége is létezik/létezhet.
Itthon van, jól van, ő már alszik.
Hamarosan én is, csak még lekerekítem a napot a fiammal is.
Avatar
Kandurex

Hozzászólás #70525 2022.10.22. 22:01

Botond írta:Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet, hogy ha hazajön pénteken az ember tinilánya kicsit náthásan, se láz, se semmi, és az 11re átfordul vakbél gyanús tünetekbe, permanens hányással kísérve, akkor mi a szintidő, ajtón fél12kor kilépve mikor kerül ügyeletes gyerekorvoshoz (12:00, a harminc percből minimum 28 volt az utazás), ügyeletes sebészhez (12:30, a harminc percből itt is kb 28 volt az utazás), ultrahangra (12:35) és műtőbe, altatással (12:40), hogy a megcsavarodott petefészkét visszacsavarják (mégse vakbél gyulladás volt).
3ra már kint is volt a műtőből, délután fél hatra haza is értünk.
Közben a 36 órás etapba nekem még bő két óra alvás is lazán belefért. Összesen.
Na mindegy, szóval amit láttam a magyar egészségügyből az ismét tíz pontos volt, ritkán látni ennyi kedves, jól felkészült és segítőkész embert egyszerre.
/szerk: mármint nekem péntek reggel 6kor indult a nap, azóta mostanáig összejött összesen két óra alvás.
ezt még olvasni is kemény volt csávó, nem lehetett semmi amin átmentetek. Jobbulás és gyors gyógyulást neki!
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70526 2022.10.22. 23:45

Botond írta:Én meg élesteszteltem a magyar egészségügyet, hogy ha hazajön pénteken az ember tinilánya kicsit náthásan, se láz, se semmi, és az 11re átfordul vakbél gyanús tünetekbe, permanens hányással kísérve, akkor mi a szintidő, ajtón fél12kor kilépve mikor kerül ügyeletes gyerekorvoshoz (12:00, a harminc percből minimum 28 volt az utazás), ügyeletes sebészhez (12:30, a harminc percből itt is kb 28 volt az utazás), ultrahangra (12:35) és műtőbe, altatással (12:40), hogy a megcsavarodott petefészkét visszacsavarják (mégse vakbél gyulladás volt).
3ra már kint is volt a műtőből, délután fél hatra haza is értünk.
Közben a 36 órás etapba nekem még bő két óra alvás is lazán belefért. Összesen.
Na mindegy, szóval amit láttam a magyar egészségügyből az ismét tíz pontos volt, ritkán látni ennyi kedves, jól felkészült és segítőkész embert egyszerre.
/szerk: mármint nekem péntek reggel 6kor indult a nap, azóta mostanáig összejött összesen két óra alvás.
Jobbulást neki, neked pedig jó pihenést!
Castle82

Hozzászólás #70527 2022.10.23. 01:09

arty írta:szóval akkor mostantól frémperwattal mosdatunk mindent és mindenkit ?
ha az sok, akkor a pistikéknél nem zabál majd be EZRET* a 13900+4090? vagy megbocsájtjuk, mert "legalább 108 frém" ?

*héccázat, általában majd, gondolom



Mosdatás? Mióta mosdatás az energiahatékonyság?:)
Vicces...Mikor az AMD hoz ki valami szemetet ami zabál mint a barom de cserébe meg se közelíti teljesítményben az Nvidia kártyákat az nem volt gond a múltban. De most hogy 30%-ot javult az enegiahatékonyság ÉRTSD elég komolyat fejlődtek, az mosdatás.:) Pláne mikor azonos fogyasztások mellett veri alsóhangon 40-50%-okkal a többi kártyát...Az mosdatás...:)

De gyorsan hozzuk ide önigazolásul az Intel szarját mintha bármi köze is lenne ehhez...:)

Az energiahatékonyság mint "mosdatás" meg szánalmas tényező.... Végülis csak erre épül manapság minden... :taps:

Ma estére megnyerted a bohócorrot viseld egy ideig rád fér.:)
Avatar
Micsu

Hozzászólás #70528 2022.10.23. 12:45

Jobbulast Botondeknak :puszi:
Dt te meg majd ird mar meg szted mit erdemes megnenzi a nyugati parton mert mi is tervezunk egy turat aprilisra.
Avatar
arty

Hozzászólás #70529 2022.10.24. 11:08

Castle82 írta:Mosdatás? Mióta mosdatás az energiahatékonyság?:)
Vicces...Mikor az AMD hoz ki valami szemetet ami zabál mint a barom de cserébe meg se közelíti teljesítményben az Nvidia kártyákat az nem volt gond a múltban. De most hogy 30%-ot javult az enegiahatékonyság ÉRTSD elég komolyat fejlődtek, az mosdatás.:) Pláne mikor azonos fogyasztások mellett veri alsóhangon 40-50%-okkal a többi kártyát...Az mosdatás...:)

De gyorsan hozzuk ide önigazolásul az Intel szarját mintha bármi köze is lenne ehhez...:)

Az energiahatékonyság mint "mosdatás" meg szánalmas tényező.... Végülis csak erre épül manapság minden... :taps:

Ma estére megnyerted a bohócorrot viseld egy ideig rád fér.:)
ezerwattos energiahatékonyság :D teeee.... te kis fogalomzavaros!!!! :D

ha rám csak egy orrocska pattant, te baszki komplett zenebohóccá avanzsáltál ezzel a dumával :D
Avatar
arty

Hozzászólás #70530 2022.10.24. 11:09

Botond írta:Köszi!
Csak azért szerettem volna ezt leírni, mert annyi rosszat olvasni az egészségügyről, hogy szerettem volna megosztani, hogy a skála másik vége is létezik/létezhet.
Itthon van, jól van, ő már alszik.
Hamarosan én is, csak még lekerekítem a napot a fiammal is.
az mindenkiépp jó hír, hogy páratlan feketére pörgetve megmentik az ember lányát ;) éljen a magyar egészségügy!
Avatar
Botond

Hozzászólás #70531 2022.10.24. 16:02

arty írta:az mindenkiépp jó hír, hogy páratlan feketére pörgetve megmentik az ember lányát ;) éljen a magyar egészségügy!
Hát konkrétan a számot is eltaláltam, annyira tökéletesen zajlott le a folyamat onnan kezdve, hogy megvolt a baj, és szerencsére a műtét utáni felépülési folyamat is 10/10 környékinek néz ki egyelőre.
Kontroll után leszünk okosabbak jövő héten, de amikről férünk, hogy műtét után ilyen, olyan, amolyan gond lehet abból nem lett semmi, kedve azonnal jó lett, étvágy rendben, sebe gyógyul szépen, szóval ami ultrahang nélkül megmondható az mind oké.
Úgyhogy már ismét csak a dlss meg a fakéz faktor feszíti az életem. :idiota:
Avatar
arty

Hozzászólás #70532 2022.10.24. 21:03

végre ma este sor került egy kis Horizonozásra :)

IMG_20221024_190324.jpg
Avatar
Zóanagyvarázsló

Hozzászólás #70533 2022.10.24. 22:58

arty írta:végre ma este sor került egy kis Horizonozásra :)

IMG_20221024_190324.jpg
Már kép alapján jobb, mint az én HZD-m.
Castle82

Hozzászólás #70534 2022.10.25. 17:43

arty írta:ezerwattos energiahatékonyság :D teeee.... te kis fogalomzavaros!!!! :D

ha rám csak egy orrocska pattant, te baszki komplett zenebohóccá avanzsáltál ezzel a dumával :D



Te vagy itt az egyedüli szerencsétlen aki 1000 wattról pofázik berángatva vidókártya témába az intel hulladékát csak hogy lehessen 1000 wattokról ugatni, miközben úgy fest azt se tudja mi a franc az energiahatékonyság fogalma, és változatlanul vihogsz rajta mint egy idióta. Bármilyen szomorú is neked jelenleg a legjobb energiahatékonysággal bíró AMD is közel 30%-al szarabb energiahatékonysággal bír mint a számodra "rossz irány" 4090 alapállapotában - nem beszélve ha még alul is feszeled....

De rád is hagyom, tipik.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70535 2022.10.25. 19:09

Aoe2DE Xbox seriesre 2023.01.31, Aoe4 meg vmikor 2023ban. Ószom!
Kép
Avatar
Botond

Hozzászólás #70536 2022.10.25. 19:34

De ami még fontosabb!
phpBB [media]
Avatar
Micsu

Hozzászólás #70537 2022.10.25. 19:38

Botond írta:Aoe2DE Xbox seriesre 2023.01.31, Aoe4 meg vmikor 2023ban. Ószom!
Kép
Mi ószom ebben? Kontrollerrel kínlódás rtsbe tényleg az :D
Avatar
arty

Hozzászólás #70538 2022.10.25. 19:46

Castle82 írta:Te vagy itt az egyedüli szerencsétlen aki 1000 wattról pofázik berángatva vidókártya témába az intel hulladékát csak hogy lehessen 1000 wattokról ugatni, miközben úgy fest azt se tudja mi a franc az energiahatékonyság fogalma, és változatlanul vihogsz rajta mint egy idióta. Bármilyen szomorú is neked jelenleg a legjobb energiahatékonysággal bíró AMD is közel 30%-al szarabb energiahatékonysággal bír mint a számodra "rossz irány" 4090 alapállapotában - nem beszélve ha még alul is feszeled....

De rád is hagyom, tipik.
teljesen hidegen hagy hány frémmel megy bármi is egy ezerwattos pécén :) és kurvára egymás mellé való ez a két hardver, hiszen ugyan azt képviselik, sajnos.

hogy kicsit kifacsarjuk, hátha leesik: gondolom ha gyerekvérrel menne, az is oké lenne, ha ELEGENDŐEN GYORSAN SZÁMOLNÁ A RÉJEKET?! :P
Avatar
Zóanagyvarázsló

Hozzászólás #70539 2022.10.25. 20:17

arty írta:teljesen hidegen hagy hány frémmel megy bármi is egy ezerwattos pécén :) és kurvára egymás mellé való ez a két hardver, hiszen ugyan azt képviselik, sajnos.

hogy kicsit kifacsarjuk, hátha leesik: gondolom ha gyerekvérrel menne, az is oké lenne, ha ELEGENDŐEN GYORSAN SZÁMOLNÁ A RÉJEKET?! :P
Adsz neki 400 wattos Codegent, oszt meg is van a limit. Legrosszabb esetben felgyújtja a házad.
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70540 2022.10.25. 20:21

arty írta:teljesen hidegen hagy hány frémmel megy bármi is egy ezerwattos pécén :) és kurvára egymás mellé való ez a két hardver, hiszen ugyan azt képviselik, sajnos.

hogy kicsit kifacsarjuk, hátha leesik: gondolom ha gyerekvérrel menne, az is oké lenne, ha ELEGENDŐEN GYORSAN SZÁMOLNÁ A RÉJEKET?! :P
Referencia állapotban, játék alatt egy 4090 az ~450W + az aktuális kórájhét ~125W.
Hol az 1000 wattos fogyasztás, amíg nem szénné húzva üvegeled szintetikus tesztekkel?
Most hirtelen ezeket a számokat találtam az első szimpatikus techreview csatornán:
Screenshot_2022-10-25-20-18-52-633_com.vanced.android.youtube.jpg
Screenshot_2022-10-25-20-18-59-267_com.vanced.android.youtube.jpg

És lám tényleg energiahatékonyabb, mint az előző csúcskártyák, miközben a szarukba panírozza őket!
Én sem örülök, hogy nem elég bedobni egy 350W-os Codegent a géming masinába, többek közt ezért sincs aktuális asztali gépem.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára benőmenő 2022.10.25. 20:26-kor.
Avatar
Zóanagyvarázsló

Hozzászólás #70541 2022.10.25. 20:22

Micsu írta:Mi ószom ebben? Kontrollerrel kínlódás rtsbe tényleg az :D
Lesz egér+bill benne. Jó, mert így több vas viszi (vagy ha nincs kurrens PC-d, legalább valami), Play Anywhere-nél ez jó dolog, pláne ha a konzol mobilabb, mint a desktop PC, Botond be szokta vágni hátizsákba, de néha én is utaztatom. És ez az XSX, az XSS még kisebb, a felhöt tekintve szkeptikusabb vagyok, de mivel fiókpécén is kínlódtam vele, azzal talán állja a versenyt.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70542 2022.10.25. 20:22

arty írta:teljesen hidegen hagy hány frémmel megy bármi is egy ezerwattos pécén :) és kurvára egymás mellé való ez a két hardver, hiszen ugyan azt képviselik, sajnos.

hogy kicsit kifacsarjuk, hátha leesik: gondolom ha gyerekvérrel menne, az is oké lenne, ha ELEGENDŐEN GYORSAN SZÁMOLNÁ A RÉJEKET?! :P
Azt képviselik, amit az egész ipraág képvisel: moore törévénye meghalt. Sajnos. Lehet az okokat keresgélni, meg sopándokni, de a helyzet az, hogy mivel halott, ma azt lehet csinálni, hogy bele lehet tenni az architekt meg gyártástechno fejlesztéseket, amik elég jó eredmény is dobnak hatékonyság terén is, de mivel nem lehet már az öreg mondókájára rátámaszkodni, ezért csak úgy lehet túldobni a megelőző szériát, hogy az utolsó 20% kifacsarásához bele kell tölteni még 100+% áramot. Lehet ezen morcogni, de ez van. Lent ez nem akkora probléma még, mert nem kell az plusz 20% a végén, de ez a helyzet az idővel már csak rosszabb lesz. A lassuló ütemet nem fogja az ipar benyelni vagy elengedni. Küzdelmes évek jönnek, szar piaccal, technológiai szempontból is rothadó geopolitikai helyzettel (mi lesz veled TSMC?), energiaválsággal, stb. Nagyon nincs értelme morogni, te legalább még láthattad a sztorit a csúcspontján. A következő 10 évben 50 évnyi fejlődést fogunk elbukni. Vagy kiradírozzuk magunkat a stáblistáról teljesen. Jelenleg minden lap a pakliban van :D
Avatar
Moby

Hozzászólás #70543 2022.10.25. 21:13

benőmenő írta:Referencia állapotban, játék alatt egy 4090 az ~450W + az aktuális kórájhét ~125W.
Hol az 1000 wattos fogyasztás, amíg nem szénné húzva üvegeled szintetikus tesztekkel?
Most hirtelen ezeket a számokat találtam az első szimpatikus techreview csatornán:
Screenshot_2022-10-25-20-18-52-633_com.vanced.android.youtube.jpg
Screenshot_2022-10-25-20-18-59-267_com.vanced.android.youtube.jpg

És lám tényleg energiahatékonyabb, mint az előző csúcskártyák, miközben a szarukba panírozza őket!
Én sem örülök, hogy nem elég bedobni egy 350W-os Codegent a géming masinába, többek közt ezért sincs aktuális asztali gépem.
Én már végtelenszer írtam le, hogy szerencsétlen kártyának 450W a TDP-je, sosem fog átmenni. Ezen a 600-100 wattos sávban fogunk csapkodni, egyszer már volt véletlenül 500, de az alá sosem ment. Én már feladtam :)
Castle82

Hozzászólás #70544 2022.10.25. 22:03

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Castle82 2022.10.25. 22:08-kor.
Castle82

Hozzászólás #70545 2022.10.25. 22:03

arty írta:teljesen hidegen hagy hány frémmel megy bármi is egy ezerwattos pécén :) és kurvára egymás mellé való ez a két hardver, hiszen ugyan azt képviselik, sajnos.

hogy kicsit kifacsarjuk, hátha leesik: gondolom ha gyerekvérrel menne, az is oké lenne, ha ELEGENDŐEN GYORSAN SZÁMOLNÁ A RÉJEKET?! :P



Te teljesen agyalágyult vagy...Gyerekvérrel....
Hiába facsargatod, beeröltetsz a témakörbe egy cpu-t hogy 1000 wattról fröcsögj és csűröd csavarod miközben vihogsz olyan fogalmakon mint energiahatékonyság.
A legjobb radeon fogyasztása ALATT alsóhangon 40-50%-al gyorsabb a kártya. Kicsivel magasabb fogyasztás mellett pedig többel. Azonos fogyasztás mellett 40-50% teljesítménytöbblet --> nem jó az irány. Értjük,gyerekvér.
Bezzeg ha az AMD húzta volna most be a csodás és a 6950xt fogyasztásával felmutatna 10% erőtöbbletet most szopkodnád ahogy általában szopkodni szoktad az AMD termékeket.:)

De nem jó az irány és az energiahatékonyság amire kb mindenki törekszik egy vicc. Menthetetlenül AMD fanatikus idióta vagy. Miközben olyan hardver fogyasztásán kattogsz ami felér azokkal a parasztokkal akik megkérdezik egy 600 lovas Ferka mellett hogy "jó de mennyit eszik"?...
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70546 2022.10.25. 22:18

Moby írta:Én már végtelenszer írtam le, hogy szerencsétlen kártyának 450W a TDP-je, sosem fog átmenni. Ezen a 600-100 wattos sávban fogunk csapkodni, egyszer már volt véletlenül 500, de az alá sosem ment. Én már feladtam :)
Főleg, hogy senkinek nem tart a fejéhez fegyvert senki hogy ilyen a 600+ wattot zabáló csúcskonfigokat építsen.
Nekem a legtöbbet a 150W-os gtx1070 + 65W-os Ryzen 3600 konfig ette eddig. És lassan azért a középkategóriás gpu-k is jönnek fel. Na bumm, 215w helyett benézhet majd akár a 400(!) is. 1000 Watt, az! :lama:
Avatar
Botond

Hozzászólás #70547 2022.10.26. 07:05

Moby írta:Én már végtelenszer írtam le, hogy szerencsétlen kártyának 450W a TDP-je, sosem fog átmenni. Ezen a 600-100 wattos sávban fogunk csapkodni, egyszer már volt véletlenül 500, de az alá sosem ment. Én már feladtam :)
Hát ugye a dynamic 4K világában a számok már csak ilyen relatív dolgok. Benő is okosan 1440p teszteket linkek egyből, nem 4K-sat, mert már ő is beszopta a hülyeséget, hogy az a 4K, és a fogyasztás csúcsa.
Na de, 450 vs 500, ami 600+. A TDP papíron 450 valóban, és ha mérni kezdesz, akkor látni, hogy a chip ugyan 450 körül eszik, de maga a kártya 500 wattot vesz fel. És ez a FE, az Asus a saját kártyáinak már mindenképpen 1000-s tápot javasol, szóval az egyedi kártyáknál a 450, ami 500 az bőven 600. Ezek bár elsőre ellentmondásos számok, de valójában csak mindenki másról beszél.
És a 600as egyedi 4090 mellé odabaszol egy papíron 253 tdp-s, de valójában 350-ig elszaladó 13900k-t, akkor kb meg is vagy az ezresre a többi perifériával együtt.
És ez nem fasza, erről beszél Arty. De szerencsére nem ég le, kivéve, ha úgy kötöd be az új spéci tápcsatlakozó kábelt, hogy az első tíz centin 1-2 foknál nagyobb hajlás van benne.
De igen, Benő, a 13900k+asus4090es konfig is alig eszik vmit ha 720p-s felbontáson tolod 28 frémre limitálva a passziánszt, ebben tök igazad van! Meg ez releváns infó is amúgy a téma szempontjából!
Avatar
Moby

Hozzászólás #70548 2022.10.26. 08:15

Botond írta:Hát ugye a dynamic 4K világában a számok már csak ilyen relatív dolgok. Benő is okosan 1440p teszteket linkek egyből, nem 4K-sat, mert már ő is beszopta a hülyeséget, hogy az a 4K, és a fogyasztás csúcsa.
Na de, 450 vs 500, ami 600+. A TDP papíron 450 valóban, és ha mérni kezdesz, akkor látni, hogy a chip ugyan 450 körül eszik, de maga a kártya 500 wattot vesz fel. És ez a FE, az Asus a saját kártyáinak már mindenképpen 1000-s tápot javasol, szóval az egyedi kártyáknál a 450, ami 500 az bőven 600. Ezek bár elsőre ellentmondásos számok, de valójában csak mindenki másról beszél.
És a 600as egyedi 4090 mellé odabaszol egy papíron 253 tdp-s, de valójában 350-ig elszaladó 13900k-t, akkor kb meg is vagy az ezresre a többi perifériával együtt.
És ez nem fasza, erről beszél Arty. De szerencsére nem ég le, kivéve, ha úgy kötöd be az új spéci tápcsatlakozó kábelt, hogy az első tíz centin 1-2 foknál nagyobb hajlás van benne.
De igen, Benő, a 13900k+asus4090es konfig is alig eszik vmit ha 720p-s felbontáson tolod 28 frémre limitálva a passziánszt, ebben tök igazad van! Meg ez releváns infó is amúgy a téma szempontjából!
Szakemberek amikor találkoznak :nyes: A TDP a teljes fogyasztása a kártyának. A chip fogyasztása a TGP. Majd hoztál egy cikket, hogy 3 giga fölé hajtva, a szoftverből jelenleg megadható max 10% TDP-vel pont 10%-al több lett a TDP :taps:
Szerintem írjatok cikkeket a témában Artyval. Abu lehetne a társszezőrtök, és a prohardver biztos le is hozza! :banplz:
Avatar
Moby

Hozzászólás #70549 2022.10.26. 08:38

Ennek a sárkánybaszónak a következő évadában ha lecserélnék a szülész-nőgyógyász stábot CGI szakemberekre (az egyikből bántóan sok volt most, a másikból meg kínosan kevés), valami egész fogyasztható is kisülhetne. Sajnos az első évadot nem nevezném annak :(
Avatar
Botond

Hozzászólás #70550 2022.10.26. 08:51

Moby írta:Szakemberek amikor találkoznak :nyes: A TDP a teljes fogyasztása a kártyának. A chip fogyasztása a TGP. Majd hoztál egy cikket, hogy 3 giga fölé hajtva, a szoftverből jelenleg megadható max 10% TDP-vel pont 10%-al több lett a TDP :taps:
Szerintem írjatok cikkeket a témában Artyval. Abu lehetne a társszezőrtök, és a prohardver biztos le is hozza! :banplz:
Ezért mondtam, hogy papíron. Mint a 6., 7., stb generációs Intel procik és a 65watt. Papír mindent elbír. Még az 1440p-re is rá lehet írni, hogy 4K, meg a ps5 dobozra is, hogy 8K.
Az Asus meg ráírja a saját 4090esire, hogy 1000 wattos táp alatt felejtsd el. Nyilván a kártya eszik 450et (tdp, szóval többnyire annyit se), és az SSD-nek kell a többi, vagy a hangnak, vagy ilyesmi. Nyilván.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70551 2022.10.26. 08:56

Botond írta:Ezért mondtam, hogy papíron. Mint a 6., 7., stb generációs Intel procik és a 65watt. Papír mindent elbír. Még az 1440p-re is rá lehet írni, hogy 4K, meg a ps5 dobozra is, hogy 8K.
Az Asus meg ráírja a saját 4090esire, hogy 1000 wattos táp alatt felejtsd el. Nyilván a kártya eszik 450et (tdp, szóval többnyire annyit se), és az SSD-nek kell a többi, vagy a hangnak, vagy ilyesmi. Nyilván.
Szerintem állj le. Ne menj már beljebb a hülyeségbe. Artyval zéró tapasztalattal, és még annál is kevesebb ismerettel toljátok érzelmi alapon. Eszetlen fanboykodás. Jó dolog az emóció, csak az nem szakma.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70552 2022.10.26. 08:58

de most, hogy a topik nagyrésze bevörösödött: van a kártyátokhoz egy More Powertool nevű tool. Na azzal kicsit bele lehet látni, hogy mit művel a kártya, és minek mire milyen hatása van, áram, fogyasztás, frekvencia, hőtermelés, stb vonalon. De csak ésszel, könnyen lehet vele téglásítani. Majd linkelek be hozzá okosítást (bár erre is mostanság nem nagyon van igény :D )
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70553 2022.10.26. 09:02

Botond írta: Meg ez releváns infó is amúgy a téma szempontjából!
Majdnem olyan releváns, mint az elméleti 4090-esetek fogyasztása egy még nem létező konfigotokban. :idiota:
Főleg amikor 2-3 generáció óta a cpu-t és a gpu-t is jobban megéri alulfeszelni, mert több boostot nyersz a hőlimitnél, mintha ráküldenéd a +10% delejt.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70554 2022.10.26. 09:22

benőmenő írta:Majdnem olyan releváns, mint az elméleti 4090-esetek fogyasztása egy még nem létező konfigotokban. :idiota:
Főleg amikor 2-3 generáció óta a cpu-t és a gpu-t is jobban megéri alulfeszelni, mert több boostot nyersz a hőlimitnél, mintha ráküldenéd a +10% delejt.
Hagyjuk már ezt, a 720p-vel kínszaró ps3 mögül ekézted a switchet, akkor hol volt ez az elméleti duma? :banplz: Önkritika?
És függetlenül attól, amit az alulfeszről írsz, meg amit Moby te írsz, ettől függetlenül az Arty által vizionált 1000 watt nem teljesen sci-fi, én csak annyit akartam írni, mert ez a tdp így tdp úgy dolog jópofa, de annyira releváns mintha a kék autóra rá lenne írva, hogy ez a piros verzió. Mert nyilván a szín meg a fogyasztás is attól lesz annyi amennyi, hogy ráírják, hogy minek/mennyinek kellene látni, nem amit mérni/látni lehet. Felbontás ugyanez.
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70555 2022.10.26. 10:20

Botond írta:Hagyjuk már ezt, a 720p-vel kínszaró ps3 mögül ekézted a switchet, akkor hol volt ez az elméleti duma? :banplz: Önkritika?
Technikai tévedés: Switchel a kezemben fikáztam a Switchet.
Avatar
Botond

Hozzászólás #70556 2022.10.26. 12:16

benőmenő írta:Technikai tévedés: Switchel a kezemben fikáztam a Switchet.
Ettől még bármi ami nem 720p, hanem több ugyanúgy elméleti volt számodra. :D
Avatar
Moby

Hozzászólás #70557 2022.10.26. 12:27

Ígértem: okosítás MPT-hez. Megkerülhetetlen szoftver radeonokhoz, mert a wattman a többi amd-s szoftverhez hasonlóan egy húgylé. Feszt pl a wattmannal képtelenség szabályozni, mert csak valami offszetet állít, pontosabban a curve alját baszkurálja megfejthetetlen módon, totálisan alkalmatlan bármire. Ez viszont sokkal-sokkal több mindere alkalmas, túl sok mindenre is ahhoz, hogy agyon lehessen vágni vele a vga-t, ha valaki eszetlenül megy neki. Hovatovább ezzel 1000W-ig akár ki lehet tolni a TDP-t :D Mivel a program gyak registry bejegyzéseket végez a driver számára, minden beállítás átementi: egy drivefrissítés után újra be kell jegyeztetni a változtatásokat.
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70558 2022.10.26. 15:14

Botond írta:Ettől még bármi ami nem 720p, hanem több ugyanúgy elméleti volt számodra. :D
Amennyiben a gémerPC-t a gtx 1060/1070-nel és a haver PS4 Pro-ját figyelmen kívül hagyjuk, igen.
Avatar
benőmenő

Hozzászólás #70559 2022.10.26. 15:21

Moby írta:Ígértem: okosítás MPT-hez. Megkerülhetetlen szoftver radeonokhoz, mert a wattman a többi amd-s szoftverhez hasonlóan egy húgylé. Feszt pl a wattmannal képtelenség szabályozni, mert csak valami offszetet állít, pontosabban a curve alját baszkurálja megfejthetetlen módon, totálisan alkalmatlan bármire. Ez viszont sokkal-sokkal több mindere alkalmas, túl sok mindenre is ahhoz, hogy agyon lehessen vágni vele a vga-t, ha valaki eszetlenül megy neki. Hovatovább ezzel 1000W-ig akár ki lehet tolni a TDP-t :D Mivel a program gyak registry bejegyzéseket végez a driver számára, minden beállítás átementi: egy drivefrissítés után újra be kell jegyeztetni a változtatásokat.
Ú, a jó kis AMD szoftverek! Régi "szép" idők, amikor a Radeon Pro-val meg Durante GeDoSaTo-jával kellett kendácsolni a downsample-höz, meg az smaa-hoz. :bdead:
Kedvencem volt a random driver revíziókkal beszaró hdmi driver és az évekig elütött "radeon beállításokű" felirat. Vagy amikor a Ryzen chipset driver nem tudta kicsomagolni magát mert a "Letöltés" mappa nevében magyar, ékezetes betűk vannak.
Avatar
Moby

Hozzászólás #70560 2022.10.26. 18:54

Az AMD ki is farolt ez a fos csatlakozó mögül. Ez mondjuk jó hír. De egyúttal elég jó képet ad, hogy a kártyák gyártása el sem kezdődött...
Kíváncsi vagyok az nvidia meddig tolja fullba ezzel a szarral, mielőtt visszavonulót fújnak. Kell hozzá gondolom feltétlenül egy leégett ház, pár bennégett emberrel :banplz:

Vissza: “Leáldozott.hu”